MÁR EGÉSZ ÉVBEN TÁMAD A KULLANCS!

A kullancsok előfordulása

A kullancsok főleg a dúsabb növényzetű ligetes, fás, bokros területeken fordulnak elő különösen nagy számban, de napjainkban már szinte mindenhol (köztereken, kertekben is!) jelen
 
vannak.
Aktivitásuk tavasszal, a melegebb hőmérsékleti viszonyok kialakulásával egy időben kezdődik és rendszerint az ősz végi fagyok beálltáig tart. Az avarban telelnek át, majd tavasszal újra táplálék után néznek, enyhébb teleket azonban gond nélkül átvészelnek, így gyakorlatilag egész évben számolnunk kell a kullancscsípés lehetőségével.
A vérszívás több órától 3-7 napig is eltarthat, maga a csípés nem fájdalmas, szinte észrevehetetlen, mert a kullancs nyála egy véralvadást gátló anyagon kívül érzéstelenítőt is tartalmaz.
 
A kullancsok által terjesztett betegségek

Az egyik kullancs által terjesztett betegség a Lyme-borreliosis (Lyme-kór),amely hazán
kban is nagy jelentőséggel bír. A kórokozó képes megbetegíteni a házi és a vadon élő emlősállatok és madarak széles körét, valamint az embert is.
A Lyme-kór egy idült jellegű, több szervrendszert érintő betegség. A betegség lappangási ideje 4-6 héttől akár hónapokig terjedhet. A kullancs szúrását követő néhány hét, hónap elteltével az állat belázasodik, általános állapot romlik: étvágytalan, bágyadt, gyenge, kedvetlen lesz, majd kialakul a „vándorló” ízületgyulladás, észrevehető testszerte a nyirokcsomók megnagyobbodása, esetleg szőrhullás. Néhány hét múlva a tünetek kezelés nélkül is enyhülnek vagy elmúlnak, esetenként azonban hetek, hónapok alatt idült sok ízületre kiterjedő gyulladás, vese- és szívelváltozások, ideggyulladások (következményes bénulások) is kialakulhatnak. A kórokozó baktérium bizonyos esetekben véglegesen kiírtható a szervezetből, de ehhez hosszú, minimum 6-8 héten át tartó antibiotikum kúra szükséges, azonban elhanyagolt eseteknél a betegség idültté válik, és ilyenkor az antibiotikum-kezelés már nem segít.  

A kullancsok által terjesztett másik Magyarországon is széleskörűen elterjedt betegséget, a kutya babesiosisát egy Babesia nevű egysejtű vérélősködő parazita okozza.
A fertőzött kullancs szúrását követő 2-7 nap eltelte után jelentkeznek az első tünetek a kutyákon. A heveny babesiosis nagyon magas lázzal, bágyadtsággal, étvágytalansággal, kiszáradással kezdődik. Ez idő alatt a kutyákban a kórokozók egyre több vörösvérsejtet rombolnak szét, ezért egyre nagyobb fokú vérszegénység alakul ki, és felületes, szapora légzés látható. A széteső vörösvérsejtek a vizeletet vörösesbarnára, feketekávé-színűre színezik, miközben visszafordíthatatlanul károsíthatják a vesék szűrő funkcióját. Lép- és májmegnagyobbodás mellett a nyálkahártyákon sárgaság jelentkezik. E tünetek megjelenése után a kutyák többsége a súlyos fokú vérszegénység és a szervek károsodása miatt elpusztul.
Nagyon fontos a babesiosis tüneteinek megjelenése után mihamarabb állatorvoshoz fordulni a kutyával, hiszen a fertőzés kezdetén még a legtöbb esetben sikeresen kezelhető a betegség!   
 
A védekezés lehetőségei
 
A betegségek ellen többféle módon védekezhetünk. Egyrészt megakadályozhatjuk a kullancs (a fertőzést közvetítő külső élősködő) vérszívását illetve a fertőzés átoltását:
 
· mechanikusan: nagyon alaposan átvizsgáljuk kedvencünket az orra hegyétől a farka végéig naponta legalább egyszer. A hosszú szőrű kutyák esetében ajánlott a nyár eleji szőrnyírás, hogy könnyebben megtaláljuk a bőrhöz tapadt külső élősködőket. Ha a kullancsot közvetlenül a bőrbe fúródása után, még a vérszívása megkezdése előtt eltávolítjuk, akkor a fertőződés valószínűsége minimális.
A fertőzés (babesiosis, Lyme-kór) átoltására általában csak 48-72 órás vérszívás után kerül sor, amikor a kullancs már visszafelé öklendez vért és nyálat, tehát lehetőség szerint a kullancsokat minél előbb távolítsák el kedvencünkből. Ha nem biztosak az eltávolítás helyes módjában, inkább keressék fel állatorvosukat, mert sok esetben a szakszerűtlen eltávolítás során jutnak a mikrobák a kullancsból az állatokba.
 
· kémiai úton: a KULLANCSIRTÓ CSEPPEK valamelyikével havonta egyszeri kezelés ajánlott, illetve most már elérhetők a tavasztól-őszig tartó „kullancs szezont” áthidaló vegyszeres NYAKÖRVEK, amelyek szagtalanok, vízállóak, és folyamatosan az állaton kell lenniük. Rengeteg készítmény található már kereskedelmi forgalomban, mind-mind különféle módon hat, de közös jellemzőjük, hogy a kullancsok túlnyomó többségét már a befúródás előtt, azonban a kullancsok 99%-át még a betegségek átoltása előtt (2-3 nap alatt) elpusztítja.
 
 Másrészt a kullancsok megtapadásán túl, védekezhetünk a betegség kialakulását megelőző VÉDŐOLTÁSok is:
 
· MERILYME- és a BIOCAN-B VAKCINA a kullancsok által terjesztett Lyme-kór elleni aktív immunizálásra szolgál. Első évben az emlékeztető oltást az első után 3 héttel kell megkapnia a kutyának, utána csak évente 1x, tél végén vagy tavasz elején célszerű ismételni, mert 8 hónapos védettséget nyújt csak.
 
Mivel a babesiosis ellen nincs megfelelően hatékony védőoltás, így a kullancsok megtelepedése ellen mindenképpen célszerű védekezni cseppel vagy nyakörvvel, és a Lyme-kór elleni oltás egy plusz védővonal kedvencünknek!