Az egyik leggyakoribb kérdés: Ivartalanítsunk vagy Ne?

 

Állattulajdonosként előbb vagy utóbb mindenki szembesül ezzel a problémával, a rendelőben is a leggyakrabban feltett kérdések közé tartozik. Az ivartalanítással kapcsolatban sok aggodalom és kérdés merül fel a gazdikban, hiszen ez egy altatással járó beavatkozás, és rengeteg  információ és tévhit kering a köztudatban, melyek közül sok elbizonytalanító lehet.

Az ivartalanítás több szempontból is fontos és javasolt beavatkozás, állatorvosként mi leginkább az egészségügyi problémák megelőzése miatt javasoljuk a gazdiknak:

Emellett fontos szempont a nem kívánt szaporulat megelőzése.
Egy ivaros szuka kutya 1 év alatt kb. 14-18 kölyköt hozhat világra, egy ivaros nőstény macska 1 év alatt kb. 10-16 cicát hozhat világra.

Mikor végezhető az ivartalanítás?  Általában 6-8 hónapos kortól javasoljuk a beavatkozást. Nem szükséges megvárni az első tüzelést, de ha szuka kutyánk már tüzelt, ennek befejezésétől számított 2 hónap elteltével érdemes alávetni a műtétnek, az ivarszervek tüzelés alatti vérbősége miatt. Javasolt fiatal korban elvégezni a beavatkozást, mivel ilyenkor gyorsabb a felépülés és a sebgyógyulás és az altatás kockázata minimális, szemben például egy gennyes méhgyulladás esetén szükséges életmentő beavatkozással.