A gazdik nagy kérdése : ivartalanítsam-e ?


Nagyon sok tulajdonos előbb vagy utóbb szembesül a nagy kérdéssel, hogy ivartalanítsa-e kutyáját-macskáját. Az ivartalanítással kapcsolatosan sok aggadalom és kérdés merül fel a gazdikban, mivel rengeteg  információ kering a köztudatban, melyekből sok a tévhit.

Jelenleg Magyarországon a legnagyobb állatvédelmi problémát a kóbor állatok mennyisége okozza. Ez a szám állatvédelmi szervezetek becslése szerint több millióra tehető. Mégis hogyan lehetséges ez?  A felelős állattartásba beletartozik a megfelelő napi gondoskodás  és az  egészségügyi ellátás mellett az ivartalanítás is, mivel ennek hiányában a nem kívánt szaporulatok irdatlan mennyiséget öltenek.

Egy ivaros szuka kutya 1 év alatt 16 kölyköt hoz világra, míg 4 év alatt ha  minden utódja szaporodik, akkor már összesen 2048 kiskutya születik. Egy ivaros nőstény macska 1 év alatt 12 cicát hoz világra, míg 4 év alatt ha minden utódja szaporodik, akkor már összesen 2100 kiscica születik. Nehéz ügy sokszor egy alomnyi újszülöttnek is gazdit találni.

A gazdikban felmerülő kérdések  az ivartalanítással kapcsolatosan  :

Érdemes az elhízás elkerülése miatt, hogy átváltsanak ivartalanított állatok számára ajánlott tápra.

Az ivartalanítással kapcsolatosan rengeteg tévhit kering a köztudatban, melyeket igyekszem tisztázni :