Fagyálló - a csendes gyilkos

A téli időszakban az időjárási viszonyoknak megfelelően az autókban fagyálló hűtőfolyadékot használunk. Ennek az egyik legfontosabb adalékanyaga az etilén-glikol. Na jó, de hogy kerül mindez egy állatorvosi blogra? Úgy, hogy az állatokra nézve kifejezetten veszélyes vegyületről van szó. És bár a télnek lassan vége, azért nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy az autónk karbantartása közben milyen óvatosan kell eljárnunk kedvenceink egészsége érdekében, hogy elkerüljük a halálos baleseteket.

Miért olyan veszélyes az etilén-glikol?

Kémiai szerkezetét tekintve alkohol, amely az etanolhoz hasonló, de annál kellemesebb, édeskés ízű anyag. Természetesen csakúgy, mint az állatokra, az emberekre is halálos veszélyt jelent, ha elfogyasztják. Csakhogy az állatok ezt sajnos nem tudják, és mivel a folyadék rendkívül kellemes illatú is, a négylábúak szívesen megkóstolják. A szervezetbe kerülve az alapvetően ártalmatlan vegyület átalakul aktív, rendkívül káros anyagokká, amelyek azután a tünetekért és végső soron a halálos kimenetelért felelősek. Erősen savas kémhatásuk miatt a szervezet savasodását, ún. metabolikus acidózist okoznak, az anyagcsere későbbi termékei pedig kristályos tulajdonságuk révén a vesecsatornácskákat károsítják. ​A következmény: veseelégtelenség. A tünetek néhány órán belül megjelennek. A méreg felvételét gyakran követi hányás, azonban a felszívódott anyag hatására eleinte részegségre emlékeztető, majd idegrendszeri tünetek jelennek meg, mint a szédülés, a remegés, nyálzás, elfekvés, és végül eszméletvesztés. A vese károsodása következtében a vizelettermelés végül leáll, és a vizeletürítés megszűnik, majd rövid időn belül beáll a halál.

Mit lehet tenni, ha állatunk fagyálló folyadékot ivott?

Mivel a tünetek igencsak gyorsan lezajlanak, segíteni igazán csak akkor lehet, ha “rajtakaptuk” kedvencünket, amint elfogyasztja a mérgező anyagot. A tünetek megjelenése után, a szervek - többnyire visszafordíthatatlan – károsodása miatt sajnos már csak a legritkább esetben lehet megmenteni az állat életét. Ráadásul ezek a tünetek többnyire semmitmondóak, nem feltétlenül lehet belőlük következtetni a betegségre. Ha időben észleljük a bajt, természetesen mielőbb állatorvoshoz kell fordulni. A méreg felvétele után közvetlenül hánytatással el lehet távolítani az anyag nagyobb részét a szervezetből. Ezen kívül az állatorvos speciális infúziót köt be az állatnak, ami semlegesíti az etilénglikol hatását. Hangsúlyozom, erre csak akkor van lehetőség, ha a káros anyagcseretermékek még nem képződtek nagy mennyiségben, és nem fejtették ki a hatásukat. Ellenkező esetben a vese elváltozását ultrahangos vizsgálattal lehet kimutatni, de a károsodást többnyire már nem lehet helyreállítani. Ezért nagyon fontos, hogy ha gyanú van rá, hogy állatunk etilénglikol-mérgezésben szenved, a lehető leghamarabb, sürgősen kérjük állatorvos segítségét. Azonban fontos az is, hogy ha tüneteket észlelünk, akkor is érdemes cselekedni, hiszen ezek akár más betegségre is utalhatnak. Természetesen itt is a legfontosabb a megelőzés. A megoldás: a fagyálló folyadékot tegyük az állat számára hozzáférhetetlen helyre, ha pedig valahova kifolyt vagy kicsöpögött, azt alaposan takarítsuk fel. Sajnos azonban egyesek kihasználják ennek az anyagnak a pusztító hatását, és szándékosan hagyják kint a folyadékot (amit persze nagyon nehéz bizonyítani). Az állattartó annyit tehet, hogy figyeli az állatot, és a saját otthonában odafigyel az anyag megfelelő tárolására, így sokat tehet azért, hogy megóvja kedvencét a fagyálló-mérgezéstől.