Kispest

1194 Budapest, Gosztonyi Lajos u. 2.

Hétfőtől péntekig: 9:00-12:00 és 16:00-19:00 

            Szombat: 9:00-12:00

               06 1 787-4233 (rendelési időben hívható)
               06 20 497-4776 - dr. Tomán Orsolya
               06 30 711-6434 - dr. Benedek Noémi

              

Ferencváros

1098 Budapest, Dési Huber u. 20. fsz.9. 

(József Attila lakótelep)

Hétfőtől péntekig: 9:00-12:00  és  16:00-19:00

               Szombat: 9:00-12:00

               06 1 788-9235 (rendelési időben hívható)
               06 20 497-4776 - dr. Tomán Orsolya                                   

Néhány gondolat a cicák ivartalanításáról

 

Miért ajánlott?

1. A gazda: Mi legyen a kiscicákkal? Egy ivaros nőstény, 1 év alatt 12 kiscicát hoz világra. 4 év alatt, ha minden állat szaporodik összesen 2100 új kiscica születik. Nehéz ügy, akár egy alomnyi kiscicának is új gazdit találni.

Macska ivartalanítási akció Ferencváros cica  2. A macska: Nőstény cicánk szervezetét igencsak leterheli évente több almot felnevelni. Az ivaros kandúrok pedig verekednek, így sokkal nagyobb az esélyük különböző fertőző betegségeket, mint a  macska-aids és leukózis elkapni.

3. A környezet: Biztos mindenki észrevette. ahol sok a cica egy környéken, egyre kevesebb a madár. Sajnos nem csak egerésznek kedvenceink, hanem madarakat is megfognak. Ahol kolóniányi macska él, csöndesek a tavaszi reggelek. A kóbormacskák akár emberekre is veszélyes fertőzéseket terjeszthetnek: hozzák, viszik a férgeket, bolhákat és egyéb parazitákat, illetve akár a veszettséget is.

Lakásban tartott állatok

Elsősorban a városokban egyre többen tartanak lakásban cicát. Ne gondoljuk, hogy ebben az esetben felesleges az ivartalanítás.

Nőstény cicáink a mesterséges fénynek köszönhetően gyakorlatilag egész évben, 3 hetente ivarzanak. Ez rengeteg zajjal, illetve jelölgetéssel jár. A kandúr cicák vizelete rendkívül kellemetlen szagú és szintén hajlamosak jelölgetni. Ebben az esetben elsősorban a gazda kényelme miatt szükséges a cicákat ivartalanítani.

 A hormonális kasztrálás sajnos nem igazán járható út cicáink esetében, mivel ezek a készítmények cukorbetegségre és méhgyulladásra hajlamosítják az állatot.

Az ivartalanítás hátrányairól is szót kell ejteni: sokan a cica elhízásáért az ivartalanítást teszik felelőssé. Annyi az igazság ebben, hogy ivartalanítás után az állat anyagcseréje kissé belassul a nemi hormonok hiánya miatt. Ez összeadódik a lakásban tartott állatok mozgáshiányával és unalom miatti túlevésével. Könnyű megelőzni: léteznek erre a célra kifejlesztett ivartalanított cicáknak készült, csökkentett kalória tartalmú száraztápok.                  Macska ivartalanítási akció Ferencváros szív

Hogyan zajlik az ivartalanítás

 

Ivartalanításra ideális esetben még ivarérés előtt sor kerül. Ebben az esetben az esetleges ivarzással összefüggő viselkedésproblémák, mint pl. a jelölgetés, megelőzhető. Ajánlott életkor 6 hónap.

Kandúrok herélésre során 1-2 nap alatt begyógyul a műtéti seb, varrat nem kerül behelyezésre, így lényegesen gyorsabb a gyógyulás. Gallérra sincsen szükség.

Nőstények esetében általában a petefészek eltávolítása a bevett gyakorlat. Ez kis méretű, akár 2 cm-es seben is elvégezhető.  A varratszedés 10 nappal a műtétet követően történik, addig az állatnak gallért kell hordania.

 

 

 

Új hozzászólás