Kispest

1194 Budapest, Gosztonyi Lajos u. 2.

Hétfőtől péntekig: 9:00-12:00 és 16:00-19:00 

            Szombat: 9:00-12:00

               06 1 787-4233 (rendelési időben hívható)
               06 20 497-4776 - dr. Tomán Orsolya
               06 30 711-6434 - dr. Benedek Noémi

              

Ferencváros

1098 Budapest, Dési Huber u. 20. fsz.9. 

(József Attila lakótelep)

Hétfőtől péntekig: 9:00-12:00  és  16:00-19:00

               Szombat: 9:00-12:00

               06 1 788-9235 (rendelési időben hívható)
               06 20 497-4776 - dr. Tomán Orsolya                                   

A kutyák ivartalanításáról - Érdemes-e megműttetnem a kutyámat?

 

Sicc Állatorvosi Rendelő Kutya ivartalanítás

Sok gazdiban legalább egyszer felmerül a kérdés, vajon jót tesz-e a kutyájával azzal, hogy ivartalaníttatja. Sokakat aggodalommal tölt el a gondolat, hogy műtétnek vessék alá kedvencüket, illetve félnek az esetleges kellemetlenségektől, amelyek a beavatkozás után várhatók. Na de akkor mégis kinek jó az ivartalanítás? A gazdinak? A kutyának? Netán az állatorvosnak? Nos, elsősorban az állatnak, másodsorban pedig a gazdájának. Összegyűjtöttem a leggyakoribb kérdéseket, amelyeket a kutyatartók feltesznek az ivartalanítás kapcsán: nem ártok az állatomnak azzal, ha megműttetem?, nem fog megváltozni a viselkedése?, egyáltalán mennyi idős kortól végezhető el a műtét?, nem fog elhízni a műtét után?, szuka kutyámnak nem kellene előbb szülnie ahhoz, hogy nyugodt szívvel ivartalaníttathassam?, nem fogja rosszul érezni magát attól, hogy már nem lesz teljesen lány/fiú?; ezáltal szeretném eloszlatni a kételyeket és tévhiteket a témával kapcsolatban.

Nem ártok az állatomnak azzal, ha megműttetem?

A válasz egyszerű: nem. Épp ellenkezőleg. Az ivartalanítás leginkább az állat érdekében javasolt, hiszen a nemkívánt szaporulat elkerülése mellett elsősorban egészségügyi okokból ajánljuk. Itt azonban szét kell választani egymástól a szuka és kan kutyák helyzetét. Ivartalanítás nélkül főként a szuka kutyákat fenyegeti veszély, a kanoknak inkább más okból ajánlatos a beavatkozás. A szukák esetében az egészségügyi kockázat a tartósan magas ösztrogénszinttel magyarázható, hiszen ezek az állatok életük végéig képesek ivarzani. A tüzelések után bármely életkorban jelentkezhet álvemhesség, ami visszatérő probléma lehet, vagy ami még rosszabb, gennyes méhgyulladás, ami azonban sürgős műtéti beavatkozást igényel. Ezeken kívül, főleg idősebb korban, nem ritkák a különböző emlő- és ivarszervi daganatok - előbbiek kb. 50%-a rosszindulatú -, amik legtöbbször szintén a hormonszinttel állnak összefüggésben. A szakirodalmi adatok és a tapasztalatok szerint a 2 éves kor alatt ivartalanított szukák esetében ezek kialakulásának az esélye a későbbiekben gyakorlatilag 0%-ra csökken.

Nem fog megváltozni a viselkedése?

Az ivartalanítás mind a szuka, mind a kan kutyák viselkedésére pozitív hatással van. Különösen a domináns, esetleg agresszív természetű kanok esetében javasolt a műtét, de a szukáknál is tapasztalható, hogy ivartalanítás után nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek.

Egyáltalán mennyi idős kortól végezhető el a műtét?

Általában az állat ivarérettségétől kezdve végezhető el biztonságosan a műtét. Ekkorra ugyanis az állat megfelelő méretet ér el, aminek elengedhetetlen feltétele egy adott nemihormon-szint. Általában elmondható, hogy a kistestű fajták hamarabb érik el az ivarérett kort, de alapvetően ez az időszak 6 és 10 hónapos kor közé tehető. Ha szuka kutyánk már tüzelt, ennek befejezésétől számított 2 hónap elteltével érdemes alávetni a műtétnek, az ivarszervek vérbősége miatt. Idősebb kutyák esetében természetesen a beavatkozás az altatás miatt nagyobb kockázattal járhat.

Nem fog elhízni a műtét után?

Ez elsősorban a gazdin múlik. Az állatok a hormonális változások miatt valóban hajlamosabbak lesznek a hízásra, hiszen megváltozik az anyagcseréjük. Ilyenkor érdemes olyan tápra váltani, amely alkalmazkodik a kutya megváltozott igényeihez ("light" tápok, ivartalanított állatnak ajánlott tápok), és/vagy a korábbi adagot lecsökkenteni, hiszen az elhízás szintén egészségügyi kockázattal jár.

Szuka kutyámnak nem kellene előbb szülnie ahhoz, hogy nyugodt szívvel ivartalaníttathassam?

Nem, szó sincs róla. Ennek a tévhitnek nincs alapja, tehát a kutyát "lelkileg" egyáltalán nem viseli meg, hogy nem születtek kölykei, és egészségügyi szempontból sem indokolt.

Nem fogja rosszul érezni magát attól, hogy már nem lesz teljesen lány/fiú?

Ivartalaníttassa kedvencét!

Nem, ők ugyanis ezt nem így élik meg. Elsősorban kan kutyák esetében szokott felmerülni a kérdés, de ez inkább csak a gazdit zavarja, az állat ebből semmit sem érzékel. Ráadásul a nyugodtabb életvitel következtében állatunk életét ezáltal több évvel meghosszabbíthatjuk.

Hozzászólások

Jó lenne, ha lájkolhatnánk, illetve megoszthatnánk ezeket a blogbejegyzéseket :)

master-admin képe

Kedves Zsuzsi! Megtörtént! A Facebook Like gomb és a Facebook megosztás gomb, immár elérhető a blog cikkek alján! smiley

Poroszkai Attila a siccalltorvos.hu webmestere

Mármint az ezután felkerülő cikkek alján lesz ott, ugye? Mert még nem látni sehol :)

master-admin képe

Kis technikai malőr után, amit a visszajelzésének köszönhetően, sikerült gyorsan elhárítani, most már valóban látszódik a Facebook Like és Megosztás gomb! smiley És nem csak a jövőben fölkerülő, hanem az összes múltban felkerült cikknél is!

Poroszkai Attila a siccalltorvos.hu webmestere

Új hozzászólás