Kispest

1194 Budapest, Gosztonyi Lajos u. 2.

Hétfő és péntek: 9:00-12:00 és 16:00-19:00 

Kedd és csüt: 9:00-12:00   Szerda: 16:00-19:00

Szombat: 9:00-12:00

06 1 787-4233 (rendelési időben hívható)
06 20 497-4776 - dr. Tomán Orsolya
               

              

Ferencváros

1098 Budapest, Dési Huber u. 20. fsz.9. 

(József Attila lakótelep)

Hétfőtől péntekig: 9:00-12:00  és  16:00-19:00

Szombat: 9:00-12:00

06 1 788-9235 (rendelési időben hívható)
06 20 497-4776 - dr. Tomán Orsolya                                   

Jön a hideg idő - egyre több a beteg kisállat

 

Az őszi megfázásos időszakban sajnos kedvenceink sincsenek biztonságban: náluk is egyre gyakoribbak a légzőszervi megbetegedések; a nátha, a torokgyulladás, és esetenként a tüdőgyulladás is. A tünetek hasonlóak, mint nálunk embereknél, azaz a tüsszögés, az orrfolyás, a láz (39,5°C fölött), a kötőhártya-gyulladás, a köhögés, az öklendezés, az étvágytalanság és a levertség a legjellemzőbbek.


 

Mit tehetünk kedvenceink egészségének védelmében a hideg évszakban?

Amikor az idő hűvösebbre fordul és megjelennek a fagyok, fontos, hogy odafigyeljünk néhány apróságra, amivel megelőzhetjük, hogy kisállataink megfázzanak, vagy fertőző légzőszervi betegségeknek legyenek kitéve.
A kertben tartott állatok esetében fontos, hogy az ivóvizet gyakrabban cseréljük,

 hogy ne fagyjon be, mert ez nagyon gyakran torokgyulladáshoz vezet. Érdemes inkább langyos vizet kitenni, ha pedig ki-bejárós állatunk van, akkor a vizes tálat a házban tartani.

A közösségbe (kutyafuttató, kutyaiskola) járó kutyák fokozottan ki vannak téve a fertőző betegségeknek. Fontos, hogy ilyen helyeken ne engedjük, hogy kutyusunk más kutyákkal közös vizes tálat használjon. Ha beteg állatunk van, a gyógyulásig ne vigyük közösségbe, mert megfertőzheti társait; illetve kutyánkat ne engedjük légzőszervi tüneteket mutató állatok közelébe a cseppfertőzés veszélye miatt.

A lakásban tartott, rövid szőrű kutyákra a séták idejére érdemes meleg kutyaruhát adni. Ha a családban előfordul légúti megbetegedés, fontos tudni, hogy a bakteriális fertőzések emberről állatra, és visszafelé is terjedhetnek. Ezért figyeljünk oda, hogy ilyenkor az állatok ne férjenek hozzá használt papírzsebkendőhöz, és ne feledkezzünk meg a rendszeres kézmosásról sem az állatsimogatás előtt és után, különösen, ha kisgyerek is van a családban.


A hidegebb időszakban már kerüljük a természetes vizekben való úsztatást, ha pedig otthon fürdetjük a kisállatunkat, mindenképpen gondoskodjunk az alapos szárításról, mielőtt kiengedjük a szabadba.

A megelőzéshez természetesen hozzátartoznak a védőoltások is: kutyák esetében fontos megemlíteni a kennel-köhögést, amely elsősorban közösségben élő, vagy oda járó állatokat fenyeget; macskáknál pedig a Herpes és Calici vírusok okozta macskanáthát is, amely mind lakásban, mind kertben tartott cicákat érinthet. A fenti betegségek mindegyikére létezik védőoltás, amit érdemes az őszi hideg időszak előtt beadatni. Ezek a betegségek ugyanis ebben a szezonban nagyobb számban jelennek meg, mivel kórokozóik kedvelik a hűvös, nyirkos időt, és a legyengült immunrendszer is hozzájárul a terjedésükhöz.

Végezetül, speciális esetben, ha kisállatunk műtéten esett át (pl. ivartalanítás), a has lenyírása miatt a hideg időben fokozottan ki van téve a felfázásnak. Ilyenkor azonban légzőszervi tünetek helyett húgyúti fertőzés tüneteit fogjuk tapasztalni, mint a véres vizelet, a gyakori, nehezített vizeletürítés, láz esetén levertség, esetleg étvágytalanság. Ebben az esetben mielőbb állatorvoshoz kell fordulni, mert a legtöbbször gyógyszeres kezelés is szükséges lehet. A megelőzés érdekében a műtétet követő napokban, hetekben engedjük be az állatot a lakásba, és a védőgallér helyett- vagy mellett- válasszuk a műtét utáni védőruha lehetőségét.

 

Ha ezekre a dolgokra odafigyelünk, megakadályozhatjuk a megbetegedéseket a megfázásos időszakban. 

Vigyázzanak magukra és kisállataikra is, mindenkinek jó egészséget kívánunk!

Hozzászólások

Köszönöm a hasznos információkat! Pár kérdésem volna: ha megfázik a kutyám, lehet-e láza? Hogyan lehet mérni a lázát, és hogyan lehet csillapítani?

Üdvözlöm!

Igen, a megfázás a kutyáknál is járhat hőemelkedéssel, lázzal. Testhőmérsékletüket a végbe vezetett lázmérővel szokás mérni, normálisan max. 39 C lehet. Lázcsillapításra kerülni kell az embereknek gyártott készítményeket, mert akár egy tabletta is gyomorfekélyt, bélvérzést okozhat náluk (pl. Aspirin, paracetamol tartalmú gyógyszerek)! Kizárólag kutyáknak is törzskönyvezett gyógyszert szabad beadni, az állat testtömegének megfelelő adagban. Láz esetén természetesen célszerű annak okát is kideríteni, így mindenképp ajánlott állatorvoshoz fordulni!

 

 

Új hozzászólás