Kispest

1194 Budapest, Gosztonyi Lajos u. 2.

Hétfő és péntek: 9:00-12:00 és 16:00-19:00 

Kedd és csüt: 9:00-12:00   Szerda: 16:00-19:00

Szombat: 9:00-12:00

06 1 787-4233 (rendelési időben hívható)
06 20 497-4776 - dr. Tomán Orsolya
               

              

Ferencváros

1098 Budapest, Dési Huber u. 20. fsz.9. 

(József Attila lakótelep)

Hétfőtől péntekig: 9:00-12:00  és  16:00-19:00

Szombat: 9:00-12:00

06 1 788-9235 (rendelési időben hívható)
06 20 497-4776 - dr. Tomán Orsolya                                   

Időskori betegségek kutyáknál és macskáknál

 

A kor előrehaladtával kedvenceinknél is egyre gyakoribbá válnak a különböző egészségügyi problémák. Ezek a kezdeti szakaszban sokszor rejtve maradnak, vagy csak enyhe tüneteket okoznak, és az időskor normális velejárójának goldolják a gazdik. Különböző szűrővizsgálatokkal (ultrahang, vérvizsgálat stb.) a betegségek korai stádiumban felismerhetők és sokkal jobb eséllyel kezelhetők. Kistestű kutyákat és macskákat 9-10 éves, nagytestű kutyákat már 7-8 éves kor felett érdemes legalább évente egyszer állatorvossal kivizsgáltatni!    

 

 Rendelőnkben is végzünk időskori  szűrővizsgálatokat, erről bővebben  itt:

 

 

Idős kutyáknál és macskáknál a leggyakrabban előforduló gondok:

Táplálkozási problémák (kevesebbet eszik, válogat, elhízik, nehezen rág stb.): Figyelembe kell venni, hogy az idős állatoknak alacsonyabb energiatartalmú táplálékra van szükségük, mint fiatalabb társaiknak, hiszen aktivitásuk is csökken, kevesebbet mozognak, és többet pihennek. Emésztőrendszerük is érzékenyebbé válhat, ezért kerülendők a zsíros, cukros ételek, a sok csont, helyette jó minőségű, könnyen emészthető táplálékot biztosítsunk korosodó társunknak. A fogak fájdalmasságára utalhat, ha az állat beveszi a falatot a szájába, de azt hamarosan kiköpi, vagy láthatóan szívesen enne, de mégsem nyúl az ételhez. Leggyakoribb probléma a fogkövesség, és a következményes ínygyulladás és sorvadás, később fogvesztés.

Mozgásszervi gondok (nehezen áll fel, nem szívesen mozog stb.): Az időskori ízületgyulladás az egyik leggyakoribb probléma, elsősorban a nagytestű kutyák betegsége, de minden fajtánál, macskáknál sem ritka. Mindenképpen gondolni kell rá, ha 

az állat nehezen áll fel, főleg egy hosszabb alvás után, vagy ha időnként minden látható ok nélkül felnyüszít. Fontos tudni, hogy nem feltétlenül jelzi egyértelműen a fájadalmat kedvencünk, és néha a gazdinak csak az tűnik föl, hogy nem szívesen mozog az idős kutya vagy macska. Ennek ellenére a betegség tünetei kezelhetők, és kezelni is kell! Fájdalomcsillapítók, ízületvédő készítmények adásával sokat javíthatunk életminőségükön!

Érzékszervek romlása (látás, hallás csökkenése): Az időskori lencsehomály (cataracta) lehet teljesen "ártalmatlan", vagyis korral járó dolog, de a cukorbetegség egyik jele is lehet. Ha azt vesszük észre, hogy kedvencünk hallása csökkent, érdemes állatorvossal megvizsgáltatni, nem idült fülgyulladás okozza-e a problémát. Megromlott látású-hallású kutyát az estleges balesetek elkerülése végett csak pórázon sétáltassunk!

Daganatos betegségek: Leggyakoribbak a bőrdaganatok, illetve nem ivartalanított nőstény állatoknál az emlődaganatok. Sajnos az életkor növekedésével a gyakoriság is növekszik. Nagyon fontos a korai felismerés és kezelés. 

Szívbetegségek: Gyanút kelthet, ha az állat fáradékony lesz, fullad vagy köhög (főleg a reggeli órákban), súlyosabb esetben lesoványodik. Mindenképpen állatorvosi kivizsgálás szükséges! Megfelelő gyógyszerekkel sok esetben eredményesen kezelhetők a betegek. 

Sok vizet iszik: Tünete lehet több súlyos, állatorvosi ellátást igénylő betegségnek is, ezért mindig vegyük komolyan, ha hirtelen megnő kedvencünk vízfogyasztása. A leggyakoribb okok a veseelégtelenség, a cukorbetegség, szukáknál, nőstény macskáknál a gennyes méhgyulladás,illetve különböző lázas megbetegedések.

 

 

 

Hozzászólások

No matter how you do it, losing weight is an individual thing. Friends can help you but they can't lose the weight for you. You've got to take charge of your weight loss from the beginning if you want to get serious about losing weight. The following tips will help.

Új hozzászólás