Kispest

1194 Budapest, Gosztonyi Lajos u. 2.

Hétfőtől péntekig: 9:00-12:00 és 16:00-19:00 

            Szombat: 9:00-12:00

               06 1 787-4233 (rendelési időben hívható)
               06 20 497-4776 - dr. Tomán Orsolya
               

              

Ferencváros

1098 Budapest, Dési Huber u. 20. fsz.9. 

(József Attila lakótelep)

Hétfőtől péntekig: 9:00-12:00  és  16:00-19:00

               Szombat: 9:00-12:00

               06 1 788-9235 (rendelési időben hívható)
               06 20 497-4776 - dr. Tomán Orsolya                                   

A gazdik nagy kérdése : ivartalanítsam-e ?

A gazdik nagy kérdése : ivartalanítsam-e ?

Írta: dr. Benedek Noémi

 

Nagyon sok tulajdonos előbb vagy utóbb szembesül a nagy kérdéssel, hogy ivartalanítsa-e kutyáját-macskáját. Az ivartalanítással kapcsolatosan sok aggadalom és kérdés merül fel a gazdikban, mivel rengeteg  információ kering a köztudatban, melyekből sok a tévhit.

Jelenleg Magyarországon a legnagyobb állatvédelmi problémát a kóbor állatok mennyisége okozza. Ez a szám állatvédelmi szervezetek becslése szerint több millióra tehető. Mégis hogyan lehetséges ez?  A felelős állattartásba beletartozik a megfelelő napi gondoskodás  és az  egészségügyi ellátás mellett az ivartalanítás is, mivel ennek hiányában a nem kívánt szaporulatok irdatlan mennyiséget öltenek.

Egy ivaros szuka kutya 1 év alatt 16 kölyköt hoz világra, míg 4 év alatt ha  minden utódja szaporodik, akkor már összesen 2048 kiskutya születik. Egy ivaros nőstény macska 1 év alatt 12 cicát hoz világra, míg 4 év alatt ha minden utódja szaporodik, akkor már összesen 2100 kiscica születik. Nehéz ügy sokszor egy alomnyi újszülöttnek is gazdit találni.

A gazdikban felmerülő kérdések  az ivartalanítással kapcsolatosan  :

 
 • Hogyan döntsem el?  Természetesen féltjük kedvencünket a műtéti beavatkozástól meg az esetleges  „ megcsonkítás” gondolatától, de szem előtt kell tartunk, hogy ők velünk együtt fejlődtek és náluk is megtalálhatók a civilizációs betegségek, mint nálunk.
 • Mikor végezhető az ivartalanítás? Legkorábban 6 hónapos kortól végezhető a beavatkozás, kutya-macskánál. Ha szuka kutyánk már tüzelt, ennek befejezésétől számított 2 hónap elteltével érdemes alávetni a műtétnek, az ivarszervek vérbősége miatt.
 • Miért ivartalanítsam?  A szukáknál és a nőstényeknél tüzelési folyamat megszüntetésével kizárjuk a vemhesség és az  álvemhesség kockázatát, a méhgyulladás és az emlődagantok kialakulását; a kanoknál meg kandúroknál csökken a tüzelési időszakban észlelhető fokozott csavargás,  hierarchikus és agresszív viselkedés, a prosztata és here betegségek.
 • Műtét előtti teendőim? A beavatkozás előtt 12 órával ne kapjon enni és kb. 3-6 órával inni. Kedvencét segítheti a műtét utáni felépülésben, ha a beavatkozás előtt 2 héttel ad neki Immunovet tablettát vagy Dm Guard oldatot, melyek immunerősítők. Az idősebb vagy beteg állatoknál ajánlott a műtét előtti vérvizsgálat.
 • Hogyan zajlik a beavatkozás? Az ivartalanítás altatással történő műtét, mely során a szukáknál  mérettől függő a seb, melyen keresztül eltávolítódik a 2 petefészek és a méh; a nőstényeknél kb 2 cm-es seben keresztül kerül eltávolításra a 2 petefészek, indokolt esetben a méhe is. A kanoknál mérettől függő a seb, hogy csak a herék vagy a herezacskó is eltávolításra kerül; míg a kandúroknál csak a herék lesznek eltávolítva 2 apró kb 1cm-es seben keresztül.
 • Műtét utáni teendőim? Mivel altatásos beavatkozáson esett át, ezért aznap még bágyadt és levert lehet, ritka esetben előfordulhat a hányás is, ezért ajánlott a nyugalom és a szobahőmérséklet számára. Amikor már éber akkor kaphat inni és enni,ajánlott 2 napig pépe
 • sebb eledelt kapjon, hogy a gyomor és bél mozágasa megmaradjon (székrekedés elkerülése). Műtét után kap fájdalomcsillapítót és védőruhát vagy védőgallért. A varratszedés 10 nappal történik a beavatkozás után, addig rajta kell maradjon a védőruha vagy védőgallér.

Érdemes az elhízás elkerülése miatt, hogy átváltsanak ivartalanított állatok számára ajánlott tápra.

Az ivartalanítással kapcsolatosan rengeteg tévhit kering a köztudatban, melyeket igyekszem tisztázni :

 • A szukának/ nősténynek legalább egyszer  tüzelnie kell ivartalanítás előtt. – Az á
  llategészségügyi statisztikák szerint pont az ellenkezője igaz, mivel ha ivarérettség előtt van ivartalanítva, akkor viselkedési problémák illetve daganatos betegségek megelőzhetőek.
 • A szukának/ nősténynek mindenképp szülnie kell legalább egyszer ivartalanítás előtt. – Egészségügyi szempontból pont az ellenkezője igaz, ez minden tudományos alapot nélküköző állítás, mert a vemhesség kockázattal és felelősséggel jár.
 • Megváltozik a kutya/macska  viselkedése, természete. – Nyugalom, megmarad a kedvence személyisége csak az ösztönei csillapodnak. A fiatalkori ivartalanítás pozítiv hatással van a szuka/ nőstény és kan/ kandúr viselkedésére egyaránt, míg az időskori ivartalanítással nem lehetséges a bevésődött viselkedésen változtatni.
 • Az ivartalanított kutya/ macska elhízik. – Ez első sorban a gazdin múlik. A hormonális változások miatt az anyagcsere működése megváltozik. Ilyenkor érdemes ivartalanított állatok számára ajánlott tápra váltani és odafigyelni a porcióra, és a rendszeres testmozgással a testsúly kordában tartható, mivel az elhízás is egészségügyi problémákat von maga után.
 • Az ivartalanítás helyett jobb a hormonális fogamzásgátlás. – Ez az opció sokkal gyakrabban vonja maga után a gennyes méhgyulladás  kockázatát, mely sürgősségi ivartalanítási műtéttel jár, ami ilyen esetben veszélyesebb.
 • Megviseli, hogy már nem teljesen fiú vagy  lány és, hogy megfosztódik az örömöktől. – Ez a gondolat leginkább a kan/ kandúr gazdikat foglalkoztatja, mivel az állatok számára nem alapvető szükséglet a szexuális kielégülés. Az ivartalanítással nem fosztódik meg semmitől és nem lesz lelki sérült sem.
Címkék: 

Új hozzászólás