Kispest

1194 Budapest, Gosztonyi Lajos u. 2.

Hétfő és péntek: 9:00-12:00 és 16:00-19:00 

Kedd és csüt: 9:00-12:00   Szerda: 16:00-19:00

Szombat: 9:00-12:00

06 1 787-4233 (rendelési időben hívható)
06 20 497-4776 - dr. Tomán Orsolya
               

              

Ferencváros

1098 Budapest, Dési Huber u. 20. fsz.9. 

(József Attila lakótelep)

Hétfőtől péntekig: 9:00-12:00  és  16:00-19:00

Szombat: 9:00-12:00

06 1 788-9235 (rendelési időben hívható)
06 20 497-4776 - dr. Tomán Orsolya                                   

Bőr- és szívférgesség

szívférgesség_szúnyog 
 Hazánkban is sajnos egyre gyakrabban diagnosztizált, paraziták által okozott betegségre hívnánk fel a figyelmet, a bőr- és szívférgességre. 
Mindkét féreg lárvája szúnyogok vérszívása útján kerül kedvencünk szervezetébe, majd többszöri vedlés, vándorlás és érés után a kifejlett egyedek - attól függően, hogy bőr- vagy szívféreg lárvákról van szó - a bőr rétegeiben vagy a szívben és a tüdő nagy ereiben telepednek meg, és kezdenek szaporodni. A kifejlett egyedek szívférgek esetében keringési- és légzési elégtelenséget, nagyfokú elesettséget, köhögést, olykor folyadék felhalmozódást okoznak a hasban, bőrférgek esetében pedig testszerte kisebb-nagyobb csomók tapinthatók ki a bőrben. A fertőzött állatokból táplálkozó szúnyogok szintén megfertőződhetnek, és a következő vérszívásuk során tovább olthatják a lárvákat, 

megfertőzve a környezetükben élőket, állatokat és embereket egyaránt. 
   A diagnosztikai eljárás első lépése egy vérvételt jelent, a féreglárvák a vérmintából kimutathatók, az eredmény 24 órán belül megvan. 
Amiért érdemes még a tavaszi szúnyog invázió előtt tisztázni kedvencük egészségügyi helyzetét:

1. ha az első vizsgálat negatív - tehát nincsenek féreglárvák a vérben -, a továbbiakban olyan kombinált külső élősködők elleni készítményeket érdemes használnunk, ami távol tartja a szúnyogokat is (repellens hatású), megelőzve ezáltal a vérszívást és a lehetséges fertőződést.

2. ha a vérvizsgálat pozitív - tehát féreglárvák vannak a vérben -, akkor további vizsgálatokat kell végeznünk arra irányulóan, hogy bőr- vagy szívféreg fertőzöttségről van-e szó.

3. vannak olyan állatgyógyászati készítmények (féreghajtók, külső élősködők elleni szerek), amik hatóanyagai révén képesek a vérben élő lárvák elpusztítására. Ha kedvencünkről esetleg nem tudjuk, hogy féreglárvákkal fertőzött, és csak pl. a bélben élő férgek kihajtására vagy pl. bolhaellenes kezelésre használnák ezeket a szereket, akkor a mintegy mellékhatásként elpusztult szív- és bőrféreglárvák a vérerekben keringve vérrögöket képezhetnek, súlyos esetben elhullást is okozhatnak.

4. a lárvák elpusztítása még viszonylag egyszerű, de ha már kifejlett szívférgek is kialakultak a szervezetben, a kezelés hosszadalmas, bonyolult és költséges, sajnos a kórjóslat sokszor kétes, ezért nagyon fontos a megelőzés és a szűrő jellegű vérvizsgálat!

5. a környezetünkben élő tünetmentes, de féreglárvákkal fertőzött állataink a szúnyogok közvetítésével megfertőzhetnek bennünket is!
 

Új hozzászólás