Kispest

1194 Budapest, Gosztonyi Lajos u. 2.

Hétfő és péntek: 9:00-12:00 és 16:00-19:00 

Kedd és csüt: 9:00-12:00   Szerda: 16:00-19:00

Szombat: 9:00-12:00

06 1 787-4233 (rendelési időben hívható)
06 20 497-4776 - dr. Tomán Orsolya
               

              

Ferencváros

1098 Budapest, Dési Huber u. 20. fsz.9. 

(József Attila lakótelep)

Hétfőtől péntekig: 9:00-12:00  és  16:00-19:00

Szombat: 9:00-12:00

06 1 788-9235 (rendelési időben hívható)
06 20 497-4776 - dr. Tomán Orsolya                                   

Állatorvosi Blog

A gazdik nagy kérdése : ivartalanítsam-e ?

A gazdik nagy kérdése : ivartalanítsam-e ?

Írta: dr. Benedek Noémi

 

Nagyon sok tulajdonos előbb vagy utóbb szembesül a nagy kérdéssel, hogy ivartalanítsa-e kutyáját-macskáját. Az ivartalanítással kapcsolatosan sok aggadalom és kérdés merül fel a gazdikban, mivel rengeteg  információ kering a köztudatban, melyekből sok a tévhit.

Jelenleg Magyarországon a legnagyobb állatvédelmi problémát a kóbor állatok mennyisége okozza. Ez a szám állatvédelmi szervezetek becslése szerint több millióra tehető. Mégis hogyan lehetséges ez?  A felelős állattartásba beletartozik a megfelelő napi gondoskodás  és az  egészségügyi ellátás mellett az ivartalanítás is, mivel ennek hiányában a nem kívánt szaporulatok irdatlan mennyiséget öltenek.

Egy ivaros szuka kutya 1 év alatt 16 kölyköt hoz világra, míg 4 év alatt ha  minden utódja szaporodik, akkor már összesen 2048 kiskutya születik. Egy ivaros nőstény macska 1 év alatt 12 cicát hoz világra, míg 4 év alatt ha minden utódja szaporodik, akkor már összesen 2100 kiscica születik. Nehéz ügy sokszor egy alomnyi újszülöttnek is gazdit találni.

A gazdikban felmerülő kérdések  az ivartalanítással kapcsolatosan  :

Címkék: 

Hogyan fogadjak be talált cicát már meglévő macskám mellé?

 

Nyár végén különösen sok kölyök cica kerül az utcára. Most nem ennek okáról, megelőzéséről szeretnék írni, hanem arról, hogy mit tegyünk, ha befogadnánk talált cicát, ideiglenesen vagy véglegesen, a már meglévő állatkánk mellé. Különösen a helyzet állategészségügyi szempontból fontos szempontjaira szeretném felhívni a figyelmet, azért hogy minél többen, minél biztonságosabban tudjunk segíteni az utcára került állatokon.

Mit tegyünk, ha találtunk gazdátlan cicát és befogadnánk?

1.lépés: Vizsgálat

Vegyük fel a kapcsolatot állatorvosunkkal. Mihamarabb vigyük el vizsgálatra, legszerencsésebb a megtalálás napján. Mit fog csinálni a doki?

1. Ellenőrzi, hogy chipezett az állatka vagy nem. Ha chipes, nagy esély rá, hogy valaki nagyon várja haza, csak elkóborolt.

2.Végez egy alapos klinikai vizsgálatot. Ilyenkor megnézi, hogy mutat-e az állat bármilyen tünetet, ami betegségre utalhat, kezelésre szorul-e vagy nem.

3. Külső-belső parazitairtást végez (bolhacsepp, féreghajtó stb.)

Miért vigyük rendszeresen kedvencünket fogászati szűrővizsgálatra?

 

A kutyák és macskák rendkívül hajlamosak fogkövességre.  Ennek oka elsősorban a szájüreg pH értékében keresendő. Míg az embereknek a savas pH miatt inkább a fogszuvasodás a probléma addig kedvenceinknél az ásványi anyagok rakódnak könnyebben ki a fogak felületére.

De mi is az a fogkő?

A szívférgességről

 

A szívférgesség az utóbbi hat év alatt terjedt el hazánk csaknem egész területén.

Mivel szúnyogok által terjesztett betegségről van szó, a vivőgazda által igen gyorsan képes nagy távolságokra szóródni. A betegség Dél-Európában, elsősorban Olaszország területén már régóta jelen volt. Az első olyan beteget 2009-ben találták, amely nem hagyta el Magyarország területét.

A fertőződés a következőképpen zajlik: a szúnyog vért szív egy fertőzött állatból. Az állat vérében mikrofilariák keringenek, ezeket a lárvákat a kifejlett férgek hozzák létre. A mikrofilariák a szúnyog testében fertőzőképes lárvákká alakulnak át, amelyeket a következő vérszíváskor beolt egy másik állatba. Elméletileg sokféle állatban képes kialakulni a betegség, eddig elsősorban kutyákban, néhány esetben görényben és macskában jelentették. Irodalmi adatok szerint emberben nem jut el a féreg a szívbe, de a tüdőben képes eltokozódni, így tüdődaganatra emlékeztető röntgenképet létrehozni.

A lárvák a

Fagyálló - a csendes gyilkos

 

A téli időszakban az időjárási viszonyoknak megfelelően az autókban fagyálló hűtőfolyadékot használunk. Ennek az egyik legfontosabb adalékanyaga az etilén-glikol. Na jó, de hogy kerül mindez egy állatorvosi blogra? Úgy, hogy az állatokra nézve kifejezetten veszélyes vegyületről van szó. És bár a télnek lassan vége, azért nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy az autónk karbantartása közben milyen óvatosan kell eljárnunk kedvenceink egészsége érdekében, hogy elkerüljük a halálos baleseteket.Fagyálló folyadék

Miért olyan veszélyes az etilén-glikol?

Kémiai szerkezetét tekintve alkohol, amely az etanolhoz hasonló, de annál kellemesebb, édeskés ízű anyag. Természetesen csakúgy, mint az állatokra, az emberekre is halálos veszélyt jelent, ha elfogyasztják. Csakhogy az állatok ezt sajnos nem tudják, és mivel a folyadék rendkívül kellemes illatú is, a négylábúak szívesen megkóstolják. A szervezetbe kerülve az alapvetően ártalmatlan vegyület átalakul aktív, rendkívül káros anyagokká, amelyek azután a tünetekért és végső soron a halálos kimenetelért felelősek. Erősen savas kémhatásuk miatt a szervezet savasodását, ún. metabolikus acidózist okoznak, az anyagcsere későbbi termékei pedig kristályos tulajdonságuk révén a vesecsatornácskákat károsítják. ​A következmény: veseelégtelenség. A tünetek néhány órán belül megjelennek. A méreg felvételét gyakran követi hányás, azonban a felszívódott anyag hatására eleinte részegségre emlékeztető, majd idegrendszeri tünetek jelennek meg, mint a szédülés, a remegés, nyálzás, elfekvés, és végül eszméletvesztés. A vese károsodása következtében a vizelettermelés végül leáll, és a vizeletürítés megszűnik, majd rövid időn belül beáll a halál.

Közeleg az Újév- Mire figyeljünk Szilveszterkor?

 

Az ünnepi időszak nemcsak számunkra, de kedvenceink számára is megterhelő lehet, ráadásul a Szilveszter a kisállatoknak veszélyeket is tartogathat. Ezért fontos, hogy ilyenkor fokozott figyelemmel legyünk kedvenceink felé, és kellő elővigyázatossággal induljunk neki az év utolsó napjainak.

A Karácsony veszélyei kedvenceinkre

 

Karácsonykor, a nagy ünnepi felfordulásban nem mindig jut időnk kisállatainknak elég figyelmet szentelni. Pedig az ünnepek alatt igen gyakoriak a megbetegedések, mérgezések, balesetek.

Milyen veszélyek leselkedhetnek kedvencünkre Karácsonykor?

Ünnepi dekoráció:

A karácsonyfára aggatott legkülönbözőbb díszek, üveggömbök, fadíszek, szalagok rendkívül érdekesek kutyánk, cicánk számára. Az üveggömböket összetörve megvághatják magukat vele, lenyelhetik a darabokat. A szaloncukor felfüggesztésére szolgáló fémkapcsok igen gyakran okoznak problémát. Cicákra különösen jellemző hogy szeretnek minden fonalas, zsinóros tárgyat lenyelni, ezek a tárgyak bélelzáródást okozhatnak, amit sok esetben csak sürgős műtéti beavatkozással lehet orvosolni. A világító-díszek vezetékeinek elrágása áramütést okozhat. A fenyőfa tüskéi is okozhatnak bélproblémákat és sérüléseket az állatok tappancsán.

 

Ünnepi ételeink:

A sütiknek többféle összetevője is mérgezést okozhat a kutyák számára...

Jön a hideg idő - egyre több a beteg kisállat

 

Az őszi megfázásos időszakban sajnos kedvenceink sincsenek biztonságban: náluk is egyre gyakoribbak a légzőszervi megbetegedések; a nátha, a torokgyulladás, és esetenként a tüdőgyulladás is. A tünetek hasonlóak, mint nálunk embereknél, azaz a tüsszögés, az orrfolyás, a láz (39,5°C fölött), a kötőhártya-gyulladás, a köhögés, az öklendezés, az étvágytalanság és a levertség a legjellemzőbbek.


 

Mit tehetünk kedvenceink egészségének védelmében a hideg évszakban?

Amikor az idő hűvösebbre fordul és megjelennek a fagyok, fontos, hogy odafigyeljünk néhány apróságra, amivel megelőzhetjük, hogy kisállataink megfázzanak, vagy fertőző légzőszervi betegségeknek legyenek kitéve.
A kertben tartott állatok esetében fontos, hogy az ivóvizet gyakrabban cseréljük,

Amit érdemes tudni a cicák fülatkáiról

 

A fülatkásság rendkívül gyakori parazitás fertőzés macskák esetében. Elsősorban a kijárós cicákra jellemző, hiszen ők több fajtársukkal érintkeznek, így nagyobb valószínűséggel fertőződnek, de lakásban tartott állatkáknál is gyakori probléma. Utóbbiak általában azelőtt fertőződnek, hogy a gazdi magához venné őket.

Fülrühatka (Otodectes cynotis)

A gazdik általában azzal a panasszal érkeznek kedvencükkel a rendelőbe, hogy a cica erősen vakarja a fülét. Nem ritkán olyan erős a vakaródzás, hogy apró sebeket ejt a cica a fülkagyló bőrén, fültövön, tarkótájékon. Előfordul, hogy nem kifejezetten a vakaródzás, hanem a fül és környékének kopaszodása tűnik fel elsőként.

A betegség legjellemzőbb tünete a nagy mennyiségű, törmelékes, darált mákra emlékeztető állagú váladék a hallójáratban. A fertőzöttséget állatorvosa otoszkópos vizsgálattal

Fertőző macska betegségek

 

A macskák vakcinázásánál alapvetően az állat életmódját kell figyelembe venni, azaz, hogy lakásban tartott vagy kijárós macskáról van-e szó. Fontos, hogy az alapimmunizálást leghamarabb 8 hetes korban érdemes elkezdeni, addig ugyanis az anyától kapott ellenanyagok még jelen lehetnek az állat vérkeringésében, és így a vakcinázás eredménytelen lenne.

Cicák

Az első és legfontosabb védőoltás, amit a kiscicának meg kell kapnia, függetlenül attól, hogy kinti vagy benti életmódot folytat-e, a kombinált oltás. Ez tartalmazza a Herpes- és a Calici-vírusok által okozott macskanátha, valamint a macska panleukopenia legyengített kórokozóját. A vakcinát ajánlott lakásban tartott macskáknak is beadatni, mert a fent említett betegségek kórokozóit az ember a ruháján és a cipőjén is közvetítheti a macskának. A védőoltást az első alkalommal 2-3 hetes időközzel meg kell ismételni, a későbbiekben pedig évente egyszer kell beadni.

A kijárós macskák esetében, miután ők más állatokkal is érintkezhetnek, további védőoltások beadása javasolt. A veszettség elleni oltás, bár macskákban nem kötelező, mégis erősen ajánlott, mivel -a kutyákkal ellentétben- ők szabadon mozoghatnak, és nagyobb eséllyel fertőződnek a betegség vírus

Oldalak